Sök

Leta kustnära drömboende men avvakta köp


Det finns ett dilemma i några grundläggande beslut som ska fattas. Exempelvis köpa nu eller sedan, satsa på renoveringsobjekt eller bara flytta in, är investeringen bättre i stad eller utefter kusten, vill man köpa i nyproduktion eller på eftermarknad.


Aktörer som byggbolag, bank, utvecklare och ekonomer anser nu att Köparens marknad är här men trots det ska man ändå vara försiktig. Frågar man mäklare håller de inte med, för de representerar endast säljaren. En av fyra mäklarkontor kommer försvinna framöver. Betala inte handpenning utan bankgaranti. Vi ser redan tomma kontor i stadsmiljö.


Om man vill hitta sitt drömboende och har tid då kan inte priset ha så stor betydelse. Det dyker alltid upp nya tillfällen och möjlighet att få köpa. Ha is i magen skulle många säga. Men begreppet ”drömboende” kan också betyda ett hitta ett fynd där man formar bostaden som man vill med de pengar som blir över. Och 2021 är köparens marknad. Då är det extra viktigt att ha koll på sin önskelista och preferenser så det går att navigera på en okänd karta. Vilken statistik ska man luta sig mot eller vilka prognoser verkar rätt. I såna lägen behövs en blandning av magkänsla och pragmatism.


Exempel på hur rörelsemönstret förändrats är att en del Barcelona-bor drar sig norrut eller utefter kusten och lämnar stadslivet. Om de nu hinner sälja i tid. De kan också välja att hyra ut sitt hem i stan, hyra boende på kortare sikt slippa oron för en ny lockdown. Exakt hur de gör vet ingen ännu.

Rörelser visar en annan ny bild. Fina bostäder (många) som tidigare hade stors intäkter från turistuthyrning står nu tomma. En turistlicens kan bli värd 30.000 € för säljaren av bostad. Och bostadsägaren kan behöva tvingas att sälja. (Även mäklarna har livnärt sig på det). Eller så vänder sig ägarna till långtids-hyra och lägre hyresintäkt som kan få en stadsbo att vilja lämna storstaden. Ett fynd eller drömboende är inte omöjligt att köpa.


Lyssnar man mer på experterna så är de flesta överens om vissa saker. Slutpris går ner i Barcelona och förväntas gå ner ännu mer utanför dvs. utmed kusterna. Varför mer där, kan man ju då undra. Jo, attraktiva lägen i stan säljs av de med is i magen och med sparpengar och köps oftast av de som är köpstarka.


Hur ska man då tänka i sin egen situation och sina önskemål.


Den nationella ekonomins läge visar inga indikationer på att pris på bostäder kommer gå upp de närmaste 6 månaderna, förmodligen inte heller 2021. Landet är hårt drabbad och inne i en svår recession med BNP ner 12 % på ett år. Den nedgången är större än hela fallet (11%) Spanien hade under perioden 2008-2013.


Om 2013-2018 var säljarens marknad, är det nu köparens tid.


Att priserna går ner är ett faktum men samtidigt är det i kombination med de lägsta räntorna på bostadslån någonsin i Spanien. Så många kan köpa idag. Varför köper de inte nu då.


Ett fall på 8-10% i storstad kan man räkna med, enligt experterna På kusten utanför Barcelona kan fallet vara större, upp till 15-20% med undantag förstås. Det syns redan i kustnära områden. Den prognosen gäller inte Sitges eller ex. Gava där utbud är lågt och efterfrågan hög och mycket Expats med god ekonomi. Men det finns många möjligheter även här.

Brådska styr priset för avslut med säljare nu, inte standard och läge. Och så kommer det vara ett tag framåt. Bra timing är bra.


Länken till idealistas bostadsprisindex är en bra fingervisning. Se den som en jämförelse av priser mellan olika orter. Inte en jämförelse mellan två objekt på samma ort.


Tillbaka till varför man inte köper när räntorna är så låga.


Spansk pris statistik visar begärt pris i sina kurvor. Prissänkningen syns inte för nu gör säljaren upp innan bostaden kommer ut. Men den finns där. Övriga säljare drar tillbaka annonsen, väntar och hoppas.

När priset väl sjunker och begärt pris speglar verkligheten är bara en tidsfråga och kommer locka fram köparna med lånelöfte på låga räntor. Och det händer snart.

Senaste inlägg

Visa alla